Sportfysiotherapie

Physical Rehabilitation Training moet als een specialisatie worden gezien na de normale opleiding fysiotherapie. De vakken welke tijdens de basis opleiding fysiotherapie worden gegeven zijn absoluut onvoldoende om sporters met hun specifieke problemen te kunnen begeleiden.

Zo komen onderdelen als algemene en specifieke trainingsleer onvoldoende of geheel niet voor in de basisopleiding, maar ook vakken als specifieke fysiologie, specifieke voeding, sportspecifieke analyse en testen.

Al deze vakken zijn onmisbaar om:
– training te kunnen geven,
– trainingsbelasting te kunnen inschatten,
– trainingsschema’s te kunnen interpreteren en analyseren,
– specifieke testen te kunnen ontwikkelen en interpreteren,
– letsels te kunnen onderzoeken en optimale begeleiding te kunnen garanderen.

In de Physical Rehabilitation Training gaat het er hoofdzakelijk om, om de belastbaarheid van de sporter(ster) weer terug te brengen naar het niveau van voor de blessure of liever zelfs hoger. Belastbaarheid verhogen moet altijd het hoofddoel van de behandeling zijn.

Om de belastbaarheid van de patiënt werkelijk te verhogen staat ons alleen de actieve therapie ter beschikking. Passieve maatregelen kunnen in uitzonderlijke gevallen, als begeleiding van de therapie gezien worden, maar zullen echter nooit in staat zijn de effectieve belastbaarheid naar een hoger niveau te brengen.
Manuele therapie, osteopathie, chiropraxie, maar ook ultra geluid, electrotherapie etc. etc. zijn vormen van therapie, welke als begeleiding veelal mogelijk (en soms zelfs nuttig kunnen zijn) maar zonder een structurele training nooit tot een – langdurig- functioneel resultaat zullen leiden. De literatuur laat hierover gelukkig ook geen enkel misverstand bestaan.

De sporter mag nooit en te nimmer afhankelijk worden van de handen van de therapeut, maar moet onafhankelijk, door gerichte training, zijn/haar eigen belastbaarheid en daarmee functie, kunnen bepalen.
De therapeut/arts zal hierbij voor de adequate begeleiding moeten kunnen zorgen. Hierdoor wordt op een verantwoorde manier sportbeoefening weer mogelijk en zal ook preventie op lange termijn worden bereikt, eventueel in samenspraak met de trainer.