Fysiofit Berghem is aangesloten bij FysUVO, dit netwerk is een samenwerkingsverband van in COPD gespecialiseerde fysiotherapeuten uit de eerste lijn in de regio Uden, Veghel, Oss, het werkgebied van ziekenhuis Bernhoven.
Het netwerk houdt zich bezig met de optimalisatie van de fysiotherapeutische zorg voor COPD patiënten. Alle netwerkleden zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten en hebben geaccrediteerde bij- en nascholing gevolgd op het gebied van COPD. Zij komen minimaal 2 keer per jaar bij elkaar om de laatste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Daarnaast hebben zij intercollegiaal overleg met de betrokken longartsen, huisartsen en longverpleegkundigen om de zorg/behandeling van de COPD-patiënt goed af te stemmen.

Kijk voor meer informatie ook eens op: www.fysuvo.nl

Wat is COPD:
Chronic Obstructive Pulmonary Desease (COPD) is een chronische (langzaam) progressieve longaandoening . Het is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis.
Door middel van longfunctietesten en een CT-scan (driedimensionaal beeld van de longen) kan de longarts de diagnose COPD vaststellen.

COPD is een longaandoening waarbij de patiënt steeds meer moeite heeft met ademhalen. Omdat de luchtwegen blijvend vernauwd zijn werken de longen steeds minder goed. Er is sprake van een blijvende ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door jarenlang roken of door ingeademde lucht waarin zich prikkelende stofdeeltjes (bijvoorbeeld gifstoffen- of metaaldeeltjes) bevinden. Dit kan voorkomen bij bepaalde beroepen waarbij deze deeltjes vrij kunnen komen.

De verschijnselen van COPD zijn o.a. hoesten, slijm in de luchtwegen, benauwdheid, kortademigheid bij inspanning en een piepend/brommend geluid bij ademen.

In de loop van de jaren krijgt een COPD patiënt steeds meer moeite om genoeg lucht te krijgen. Helaas is het niet mogelijk om van COPD te genezen. Echter een gezonde manier van leven en een goede behandeling kunnen een positieve invloed hebben op het verloop van deze ziekte Sommige COPD patiënten gaan inspanning voorkomen omdat zij bang zijn het weer benauwd te krijgen. Terwijl het juist belangrijk is om voldoende te blijven bewegen en hierdoor een zo’n goed mogelijke conditie te krijgen/behouden.

Voor meer informatie over COPD kunt u een van onderstaande websites eens bezoeken: