Wat is aanhoudende pijn?

Als pijn langer dan 12 weken duurt, spreken we van aanhoudende pijn (voorheen bekend als chronische pijn). Aanhoudende pijn kan invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Een duidelijke oorzaak voor dit soort pijnklachten is vaak moeilijk aan te wijzen. De oorzaak is meestal niet (volledig) te vinden in afwijkingen of beschadigingen van het lichaam.

Waar komt de pijn vandaan?

Ons zenuwstelsel wordt overgevoelig naarmate pijn langer aanwezig is. Dat is één van de belangrijkste ontdekkingen in het wetenschappelijk onderzoek over pijn. Een overgevoelig zenuwstelsel zorgt ervoor dat u sneller pijn ervaart. Stress, slaapgebrek of teveel doen kunnen deze overgevoeligheid in stand houden of veroorzaken. Ook uw gedachten en gevoelens kunnen invloed hebben op de pijn die u ervaart.

Hoe behandelen we aanhoudende pijn?

Samen met u gaat uw fysiotherapeut op zoek naar manieren om de overgevoeligheid te verminderen. Daarbij is het belangrijk dat u leert wat u zelf kunt doen. Dat u het vertrouwen in uw lichaam terugvindt, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met de familie en vrienden. Dat u, en niet de pijn, uw leven bepaald.

Fysiofit Berghem maakt deel uit van het PijnNetwerk Brabant.  Kijk op de website pijnnetwerk Brabant voor meer informatie:  www.pijnnetwerk.nl