Slaapproblemen

Slaapproblemen

Meer en meer mensen slapen te weinig in onze 24-uurs maatschappij. Door (werk)belasting of levensstijl die de slaap benadeelt. Tegenwoordig heeft één op de vier volwassenen te maken met langdurige slapeloosheid.

Iedereen slaapt wel eens een nacht slecht, doordat u bijv. morgen een belangrijke dag heeft wat spanning geeft, of een drukke dag heeft gehad. Dit is geen probleem, wanneer u de volgende nacht weer goed slaapt. Echter, wanneer u nachten aaneen slecht slaapt, gaat dit problemen geven. Dan spreken we van slapeloosheid.

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldoende is.

U herkent slapeloosheid aan:

-          Moeite met inslapen (>30 min om in slaap te vallen)

-          Niet kunnen doorslapen (>30 min wakker per nacht)

-          Vroeg wakker worden (ruim voor de wekker)


Oorzakelijke factoren

Stress, een te drukke leefstijl, te weinig ontspanning en/of te weinig beweging zijn factoren die uw slaap kunnen verstoren. Ook uw gedachten en gedragingen omtrent slaap zijn van invloed op de slaapkwaliteit.


Instandhoudende factoren
Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en kunt u niet meer alles uit uw dag halen. Al snel beïnvloed de slapenloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we de instandhoudende factoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.
 

Een verstoring van het natuurlijk bioritme door een jetlag of ploegen/-nachtdiensten kunnen ook leiden tot slapeloosheid.

 

Mogelijke gevolgen van slapeloosheid:

-          Vermoeidheid

-          Concentratie- en geheugenproblemen

-          Sneller geïrriteerd en prikkelbaar

-          Sneller emotioneel

-          Neerslachtigheid

-          Hoofdpijn

-          Verhoogde spierspanning

-          Darmklachten

Herkent u zich in bovenstaande klachten of heeft u een vraag, neem gerust contact op met Sanne van der Steen, psychosomatisch oefentherapeute of Anne Bongers, psychsomatisch fysiotherapeute.

Samen brengen we het slaapprobleem in kaart: uw klachten, de factoren die het slaapprobleem veroorzaken en in stand houden, om vervolgens de vicieuze cirkel van uw slaapprobleem te doorbreken.

Medische Fitness

Al jaren word er bij Fysiofit Berghem, naast de gewone trainingen en oefeningen, ook gesport middels de medische fitness. Ooit begonnen met 1 groep overdag, zijn we inmiddels uitgebreid naar 7 groepen overdag en 7 groepen in de avonden.

Er zijn op dit moment nog enkele plaatsen vrij.

Voor meer informatie kunt u verder kijken op de site, maar u kunt ook bellen op 0412-401764 of kom gerust even binnen wandelen.