Bekkenfysiotherapie

Bekkenpijn:
Bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) bij zwangere vrouwen lijkt de oorzaak te zijn van een toenemend scala aan pijnklachten in het onderlichaam en de benen.
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.
Er ontstaat een verstoord evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid van het bekken.

Door juiste training van het spierkorset moet het bekken als centrale fixatie weer stabiel gemaakt worden. Zwakke spieren worden versterkt en overbelaste spieren moeten ontspannen om weer een goede balans te krijgen. Rust en blijven liggen is meestal niet de oplossing.

De gespecialiseerde fysiotherapeut adviseert over de dagelijkse activiteiten en wil de zwangere vrouw fit en actief houden.
Na de zwangerschap is er een opbouw in oefeningen en activiteiten, rekening houdend met eventuele complicaties zoals urineverlies en symfysiolyse.