Wat zijn de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Er zijn veel over overeenkomsten tussen fysiotherapie en manuele therapie: beide vormen van therapie hebben als doel om zonder operaties klachten aan uw bewegingsapparaat te verhelpen, eventueel als aanvulling op andere behandelingen. Maar hoe weet u dan wat de beste behandeling is voor uw klachten? Hier leest u meer over de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie en wanneer u bij de manueeltherapeut van Fysiofit Berghem terecht kunt.

Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie wordt gebruikt om klachten aan uw spieren, zenuwen, gewrichten en banden (uw bewegingsapparaat) te verminderen of verhelpen. Een fysiotherapeutische behandeling bestaat vaak uit een combinatie van oefeningen, het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen en advies over de beste manier van bewegen en de juiste houding. De fysiotherapeut helpt u pijn te verminderen en uw beweeglijkheid te verhogen. Binnen de fysiotherapie bestaan verschillende specialisaties, bijvoorbeeld voor speciale doelgroepen of omtrent specifieke klachten en behandelingsmethodes. Manuele therapie is er hier één van.

Wat is manuele therapie?
Na de opleiding voor fysiotherapie kan een fysiotherapeut ervoor kiezen de masteropleiding voor manuele therapie te volgen. Tijdens deze gespecialiseerde opleiding wordt veel aandacht geschonken aan de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam, waarbij de nadruk op de werking van de wervelkolom ligt. Een manueeltherapeut heeft dus uitgebreide kennis en kan ook bij gecompliceerde klachten vaak de oorzaak vinden.

Een manueeltherapeut maakt tijdens de behandeling vaak gebruik van zogeheten mobilisaties en manipulaties. Een mobilisatie is een beweging van een gewricht; bij een manipulatie wordt een korte drukimpuls gegeven in de eindstand van de mobilisatie. Dit geeft vaak een vreemd gevoel en kan een knappend geluid maken, maar doet gewoonlijk geen pijn.

Manuele therapie kan helpen bij onder andere de volgende klachten:
• Pijn in de rug, heup of nek • Stijfheid in de rug en/of schouders • Duizeligheid bij het bewegen van uw nek
Een manueeltherapeutische behandeling brengt meestal direct verlichting, waardoor u zich meteen na de behandeling beter kunt bewegen. Manuele therapie werkt beter op de korte termijn dan op de lange termijn en wordt daarom meestal gecombineerd met oefentherapie.

De verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie

In het kort zijn dit dus de belangrijkste verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie: • Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarvoor een extra opleiding nodig is • Manuele therapie richt zich voornamelijk op klachten die te maken hebben met de wervelkolom, terwijl fysiotherapie zich ook op andere delen van het bewegingsapparaat kan richten • Bij manuele therapie wordt gebruikgemaakt van manipulaties; bij fysiotherapie niet • Manuele therapie heeft vooral effect op de korte termijn en wordt vaak gecombineerd met andere vormen van fysiotherapie om ook op de lange termijn goede resultaten te geven

Manuele therapie is dus niet altijd een alternatief voor fysiotherapie, maar een aanvulling hierop – met name als u last heeft van uw rug, nek, schouders of heupen.

Wilt u meer weten of wilt u meteen een afspraak maken voor manuele therapie in de regio Oss. Neem contact op met Fysiofit Berghem voor meer informatie.

Geef een reactie