Bekkenfysiotherapie

Bekkenpijn:
Bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) bij zwangere vrouwen lijkt de oorzaak te zijn van een toenemend scala aan pijnklachten in het onderlichaam en de benen.
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.
Er ontstaat een verstoord evenwicht tussen de belasting en de belastbaarheid van het bekken.

Door juiste training van het spierkorset moet het bekken als centrale fixatie weer stabiel gemaakt worden. Zwakke spieren worden versterkt en overbelaste spieren moeten ontspannen om weer een goede balans te krijgen. Rust en blijven liggen is meestal niet de oplossing.

De gespecialiseerde fysiotherapeut adviseert over de dagelijkse activiteiten en wil de zwangere vrouw fit en actief houden.
Na de zwangerschap is er een opbouw in oefeningen en activiteiten, rekening houdend met eventuele complicaties zoals urineverlies en symfysiolyse.

Bekkenbodemproblemen:
De bekkenbodem is een schaalvormige spiergroep die zich bevindt rondom de plasbuis, vagina en anus.
Verlies van urine, ontlasting of windjes kan veroorzaakt worden door zwakte van de bekkenbodem die onvoldoende sluitkracht heeft of een onvoldoende coördinatie om goed te functioneren.
Ook een te hoge spanning in de spiergroep kan een oorzaak zijn. Een gespannen bekkenbodem noemt men ook wel een overactieve bekkenbodem. Door de langdurige spanning wordt de spier moe, waardoor urine niet kan worden opgehouden.
Pijnklachten door verzuring en trek aan schaambeen en stuitje kunnen het gevolg zijn.

Een ontspannen bekkenbodem is nodig om te kunnen plassen, te ontlasten en sexuele gemeenschap te hebben.
Door zwangerschap, bevalling of hormonale veranderingen zoals de menopauze, kan de kracht van de bekkenbodemspieren afnemen.

De gespecialiseerde fysiotherapeut traint zowel mannen als vrouwen in het ‘besturen’ van deze spieren door middel van uitleg van de functies en gebruik makend van de mogelijke behandelmethoden:

  • Functionele oefentherapie ter versteviging van het spierkorset
  • Goede ademhalingstechniek voor ontspanning
  • Houdingscorrectie
  • Toiletgedrag