Longklachten na corona? Longtherapie kan helpen

Het is een enorme verlichting als u covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, overleeft hebt. Maar ook nadat u genezen bent verklaard, kunt u nog lang restklachten houden, zoals vermoeidheid, benauwdheid en kortademigheid. In dit geval kunt u bij Fysiofit in Noord-Brabant terecht voor een aantal longtherapiebehandelingen. Hier leest u meer over het coronavirus, de mogelijke restklachten en de invulling van de longtherapie.
Het nieuwe coronavirus
Als u besmet bent met het nieuwe coronavirus, dringt het virus onder andere de cellen in uw longen binnen. Hier kan het virus zich verder verspreiden en uiteindelijk longontsteking veroorzaken. Omdat de longontsteking door een virus veroorzaakt wordt, is deze niet goed te behandelen met antibiotica. Uw immuunsysteem probeert intussen de ziekteverwekkers op te ruimen, maar helaas kan deze reactie van uw lichaam ook uw longweefsel beschadigen.Als u covid-19 heeft, heeft u vaak last van vocht en slijm in uw longen. Hierdoor kunnen zij minder goed zuurstof opnemen. Ook loopt u het risico om uit te drogen door koorts en andere mogelijke symptomen, zoals diarree. Uiteindelijk is het mogelijk dat u zelf niet goed meer kunt ademhalen en onder volledige narcose beademd moet worden totdat uw longen genoeg hersteld zijn om weer op eigen kracht te kunnen ademen. Deze procedure is erg ingrijpend en het kan dan ook erg lang duren voordat u weer helemaal de oude bent.

Mogelijke restklachten na covid-19
Zowel het virus zelf als de lange ziekenhuisopname kunnen restklachten als spierzwakte, conditieverlies, kortademigheid, ondervoeding en vermoeidheid veroorzaken. Uw longen kunnen namelijk beschadigd zijn door het coronavirus en de beademing, en door langdurig stil liggen heeft u waarschijnlijk behoorlijk wat spiermassa verloren. Daarnaast kunt u na covid-19 last hebben van psychische problemen. Tijdens uw herstelperiode krijgt u daarom vaak hulp van een multidisciplinair team, inclusief een fysiotherapeut.

Wat houdt de therapie in?
Uw longfysiotherapeut van Fysiofit weet veel over longklachten en heeft zich verdiept in de impact van het coronavirus op uw longen en de rest van uw lichaam. Met behulp van deze kennis wordt een persoonlijk oefenschema samengesteld. De oefeningen helpen u bijvoorbeeld uw ademspieren te trainen en leren u technieken aan om slijm uit uw longen op te hoesten. Diverse ademhalingsoefeningen helpen uw ademhalingstechniek te verbeteren en zo kortademigheid te verminderen.

Daarnaast traint u tijdens de longtherapie na corona onder begeleiding van uw fysiotherapeut uw spierkracht en conditie, zodat u minder snel moe of kortademig wordt en u minder beperkingen ervaart tijdens uw dagelijkse leven. Veel van deze oefeningen kunt u zittend of zelfs liggend uitvoeren, zodat u goed kunt blijven doorademen.

Heeft u last van restklachten na covid-19 en wilt u meer weten over onze longtherapie in de regio Noord-Brabant? Neem contact op met Fysiofit voor meer informatie of om meteen een afspraak te maken met een longfysiotherapeut.

Geef een reactie